Muinaskäsitöölaager

Palju õnne aasta õpetajatele!
17. aug. 2016
Stokkeri meistrivõistlused jätkuvad järgmisel aastal
17. aug. 2016

2010.–2011. aasta suvel eksperimentaalarheoloogilise projekti raames ehitatud ja talveperioodil testitud Rõuge muinasmaja (www.muinasmaja.edicypages.com) võõrustas 2012. aasta suvel, 10–18. juulil, muinaskäsitööhuvilisi noori. Neid juhendasid MTÜ Agelinede ja nende sõbrad ning Tallinna Arte Gümnasiumi tööõpetuse õpetaja Tiit Kobrusepp.

 Samaaegselt osalesid käsitöötubades algkooli- ja gümnaasiumiõpilased ning tudengid mitmest Eesti ülikoolist. Töötubades sai valmistada mitmeid erinevaid esemeid, mille aluseks on loomulikult arheoloogiline materjal. Kel rohkem kannatust, võis harjutada nõeltehnikat, valmistada kõlapaela või pronkstraadist lülidest ketti kokku panna. Vähem aega nõudis pronksripatsite ja -sõlgede kaunistamine ning nahast vöökottide tegemine. Üllatuslikult oli aga populaarseim hoopiski Skjoldehamni kapuuts, mille õmblesid endale valmis ka enamus seminaril osalenud noormeestest. Neiud keerutasid aga pronkstraati ja tegid endale ise käekette. Kinnitust leidis tõsiasi, et vahetegemine meeste- ja naistetöödel on ajast ja arust.

Heitlikud suveilmad sundisid seminaril osalejad mitmel korral suure kile alla peitu pugema, kus tööd usinalt jätkati. Päevakava järgi oli peale õhtusööki ette nähtud vaba aeg, aga seegi kulus enamjaolt käsitöö tegemise tähe all. Lisaks käsitööle pakuti seminaris osalejatele veidikene suitsutare “mõnusid”. Muinasmaja kerisahju süüdati väiksemat sorti tuli ja toas levis kiiresti tihe suits. Kõige leidlikumad olid paar 10-aastast Tartu piigat, kes üsna pea avastasid, et põranda lähedal on õhk oluliselt puhtam, ning kolisid kärmelt suitsupiiri alla. Mõned osalejatest kasutasid ära ka võimaluse öö muinasmajas mööda saata. Suvisel ajal on see võrreldav heinalakas magamisega. Ainsaks erinevuseks talvistest muinaselanikest mahajäänud suitsulõhn.

Rohkem pilte üritusest Rõuge muinasmaja kodulehel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga